KOSTA BODA anno 1742

Kosta Glasbruk

….later bekend als Kosta Boda is een Zweedse glasfabriek in 1742 opgericht door twee officieren in het leger van koning Charles XII, gouverneur van de provincie Kronobergs Län Anders Koskull en baron Georg Bogislaus Staël von Holstein. De naam is een portmanteau van de achternamen van de oprichters, Ko (skull) + Sta (el). Het is gevestigd in Kosta, Zweden, dat naar het bedrijf is vernoemd. De omliggende regio is bekend geworden als het “Kristallen Koninkrijk” en is nu een toeristische omgeving die jaarlijks een miljoen bezoekers trekt. Vroege productie bestond uit vensterglas, kroonluchters en drinkglazen. Vanaf de jaren 1840 liep de fabriek voorop met nieuwe trends en technische ontwikkelingen, de productie van persglas en in de jaren 1880 het opzetten van een nieuwe werkplaats voor het snijden van glas.

In 1903 fuseerde het bedrijf met de glasfabriek van Reijmyre, maar beide behielden hun eigen naam en Kosta bleef zijn reputatie als een van de toonaangevende Zweedse fabrikanten handhaven met een assortiment kunstglaswerk en serviesgoed van gerenommeerde ontwerpers zoals Vicke Lindstrand, artistiek directeur van 1950-1973.

Na de fusie met Boda Glasbruk in de gemeente Emmaboda, is Kosta Glasbruk nog steeds actief onder de naam Kosta Boda.

253
KOSTA BODA

Kristal & Glas

253

Series


Klik plaatjes om groter te zien

https://nieuw.fleurdelys.nl/wp-content/uploads/2018/03/kosta-boda-chateau-300x300.png

 

Fleur de Lys is een officieel verkooppunt voor dit merk en voert de volledige collectie. Neem contact op met ons voor informatie over modellen die niet [nog] genoemd worden.