RIEDEL - The Wine Glass Company

Riedelglas 

..komt van een Oostenrijks familiebedrijf te Kufstein, Tirol, dat producent is van kristallen drinkglazen en ander glaswerk. Zij hebben zich vooral toegelegd op het maken van series wijnglazen waarvan elk model glas specifiek is ontworpen voor één bepaalde of enkele type wijnen en andere karakteristieke dranken.

De geschiedenis begon toen glashandelaren uit Neuschloß bij het Boheemse Leipa in 1673 een glasdynastie oprichtten. Boheems glas kreeg tegen het einde van de 17e eeuw een enorme impuls. Dit hield verband met de ontwikkeling van nieuw kalk-kristalglas, dat het toen gebruikelijke grove, massieve dikwandige glas verving.

Johann Christoph Riedel was een talentvolle handwerker in gebrandschilderd glas en het vergulden van voorwerpen begin 18e eeuw. Zijn vader was een van de glashandelaren in de Bohemen. Johann Christoph’s zoon Johann Leopold Riedel richtte in 1756 het bedrijf Riedel op. Hij bezat toen meerdere fabrieken.

De traditionele bedrijfsfilosofie is, dat de inhoud de vorm van het glas moet bepalen. Het ontwerp van het glas moet ondergeschikt zijn aan de drank met haar eigenschappen. De wijn en wijn-technische drinkcriteria, bepalen dus de fysiologische aspecten van het vormen van het glas.

Een wezenlijk kwaliteitskenmerk is het dunne glas met een hoge stabiliteit. Hoe dikker een wijnglas, des te sterker is ook de invloed van de glastemperatuur op de wijn. Is het wijnglas dun, dan zal de aanbevolen en geschonken temperatuur van elke wijn direct worden ervaren. Riedel produceert uitsluitend kleurloze wijnglazen – meestal van 24% loodkristal – omdat dit de enige manier is waarop wijn haar kleur, helderheid en consistentie perfect laat beoordelen. De grootte, vorm en doorsnede van de mondrand zijn precies op de geur-ontwikkeling afgestemd, en is zo een essentieel onderdeel om optimaal van een wijn te genieten. De neus moet voor elke druivensoort anders worden gepositioneerd. Ten slotte is de diameter van de mondrand ook bepalend voor de positie van het hoofd tijdens het drinken en eveneens neemt de tong bij elke houding een andere positie in.

De tong kan verschillende smaken onderscheiden.

  • Punt van de tong – zoet
  • Aan de zijkanten voor – zout
  • Middenachter aan de zijkanten – zuur
  • Achterzijde – bitter

Bourgogne-wijn is van de Pinot noir druif gemaakt. De eigenschap hiervan is dat het een breed, fijn en zoet-fruitig aroma heeft. Naast de complexe smaak hebben ze echter veel zuren. Zou zo’n wijn eerst vanaf het midden van de tong in de mond gebracht worden, dan lijkt deze zuurder en wranger dan zij in werkelijkheid is. Vanuit een kelk met een grote doorsnede wordt de wijn vanaf het begin – het puntje van de tong – in de mond gegoten. Het gevolg is dat deze informatie als eerste aan de hersenen wordt doorgegeven en pas daarna de andere – zuurdere – smaakcomponenten. Op deze wijze komt de wijn harmonischer over.

Van bordeaux-wijn en andere wijn van de Cabernet sauvignon druif zijn de zuren wat gematigder en zouden juist wat benadrukt mogen worden. Dat kan door de wijn op het midden van de tong te gieten met een kelkrand van kleinere doorsnede die deze over het puntje van de tong heen tilt.

Ook de inhoudsmaat van het glas is van invloed op vooral de geur, in vakterm “Bouquet” genoemd. Eenvoudige wijn en wijn met een broos bouquet, doen het in een glas met kleine kelk beter omdat anders de geur als het ware in het niets oplost. Complexe rijke wijnen geven een explosie van geuren waarmee zij het in een glas met veel volume, veel beter doen.

De rand van het glas is bij Riedel altijd afgesneden en geslepen zodat de drank niet eerst over een randje heen hoeft. Dik glas maakt minder goed contact met de mond dan dun glas.

141
RIEDEL

Kristal & Glas

141

Series


Klik plaatjes om groter te zien

https://nieuw.fleurdelys.nl/wp-content/uploads/2018/03/riedel-the-o-wine-tu-300x300.png

https://nieuw.fleurdelys.nl/wp-content/uploads/2018/03/riedel-performance-300x300.png

https://nieuw.fleurdelys.nl/wp-content/uploads/2018/03/riedel-performance-shop-300x300.png

https://nieuw.fleurdelys.nl/wp-content/uploads/2018/03/riedel-veritas-shop-300x300.png

https://nieuw.fleurdelys.nl/wp-content/uploads/2018/03/riedel-vinum-300x300.png

https://nieuw.fleurdelys.nl/wp-content/uploads/2018/03/riedel-vinum-sets-2019-300x300.png