RÖRSTRAND

Rörstrand

….word al in de 13e eeuw genoemd toen Magnus Ladulås onroerend goed schonk aan het Clara-klooster. In 1527 werd het gebied onder Gustavus Vasa teruggegeven aan de kroon. Het gebied kreeg de naam “Rörstrand“.

Nadat in 1726 een “Associatiecontract tussen alle betrokkenen in de Zweedse porseleinfabriek, dat op de manier van Delft in Rörstrand en omgeving zal worden gevestigd” werd ondertekend, werd een porseleinfabriek gebouwd in het kasteel Rörstrand. De fabriek kreeg het voorrecht om echt porselein te produceren, maar aardewerk was het enige dat tot 1770s werd geproduceerd. Hoge productiekosten, een kleine markt en sterke concurrentie van geïmporteerd Chinees porselein weerhielden Rörstrand er van concurrentie aan te gaan.

Nadat concurent Marieberg in 1785 werd overgenomen was Rörstrand de enige grote Zweedse porseleinfabriek en bij gebrek aan concurrentie had ontwikkeling en technische vooruitgang geen prioriteit.

Tijdens de jaren 1860 was Rörstrand-porselein een van de grootste industrieën van het land.

In 1900 waren er ongeveer 1.100 werknemers en heeft Rörstrand een wereldwijde reputatie en nam met succes deel aan verschillende kunst- en industriële tentoonstellingen. De uitbreiding van de stad betekende dat het land nodig was voor huisvesting. De fabriek in Rörstrand werd in 1926 gesloten en gesloopt. Na de overname van de Porseleinfabriek Göteborg werd de fabriek eerst naar Göteborg verplaatst en in de jaren dertig naar Lidköping.

Tussen 1960-1990 wisselde Rörstrand verschillende malen van eigenaar maar vanaf 2001 maakt zij  deel uit van Iittala, dat vanwege verliezen de productie naar Sri Lanka en Hongarije heeft verplaatst. Op 30 december 2005 sloot de fabriek in Lidköping en eindigde daarmee een bijna 280-jarige Zweedse industriële geschiedenis. In 2007 werd Iittala, waaronder het merk Rörstrand, gekocht door Fiskars.

Decor OstIndia is een van de populaire ontwerpen van Rörstrand dat al sinds 1932 wordt geproduceerd.

12
RORSTRÂND

Servies

12

Series


Klik plaatjes om groter te zien

https://nieuw.fleurdelys.nl/wp-content/uploads/2018/03/rorstrand-ost-india-300x300.png

FdLdefault

https://nieuw.fleurdelys.nl/wp-content/uploads/2018/03/rorstrand-swedish-grace-ice-300x300.png

 

Fleur de Lys is een officieel verkooppunt voor dit merk en voert de volledige collectie. Neem contact op met ons voor informatie over modellen die niet [nog] genoemd worden.w=Series merk_id=12]