ROYAL COPENHAGEN

ROYAL COPENHAGEN

In een oud postkantoor in Kopenhagen werd op 1 mei 1775 een porseleinfabriek opgericht door chemicus Frantz Heinrich Müller die wilde proberen de kwaliteit van Chinees porselein te evenaren.

Al in 1779 kwam de fabriek in financiële problemen. Koning Christiaan VII nam het bedrijf over en koningin Juliana Maria werd beschermvrouwe. De eerste bestelling was een dinerservies voor de koninklijke familie. Het logo is de koninklijke kroon met daaronder drie blauwe golven die symbool staan voor de Sont, de Grote Belt en de Kleine Belt.

In 1780 werd op de eerste verdieping van de fabriek een winkel geopend. Een van de grote klanten was Lord Nelson, die in 1801 in Kopenhagen was na de Zeeslag bij Kopenhagen en servies kocht voor een bedrag gelijk aan zestien jaarsalarissen van een dienstmeid. In de fabriek werkten toen ongeveer 125 mensen.

In 1790 werd in opdracht van de koning het exclusieve Flora Danica gemaakt, gedecoreerd met afbeeldingen uit het boek Flora Danica van Carl von Linné [Carl Linnaeus] waarin ruim 700 verschillende in Denemarken of Noorwegen voorkomende plantensoorten zijn opgenomen.

In het begin van de 19de eeuw werd de winkel zo verbouwd dat hij op de begane grond kwam, waarna er ook speciale exposities werden gehouden. Er werd toegang geheven, deze inkomsten gingen naar een personeelsfonds. De winkel was de trots van de stad en trok op zaterdagen soms ruim 1000 bezoekers.

In 1882 werd de fabriek verkocht aan Alumnia, een aardewerkfabriek in Kopenhagen die in 1863 was opgericht. Twee jaar later werd de fabriek van Royal Copenhagen verhuisd naar Frederiksborg waar Alumnia gevestigd was. De winkel verhuisde naar de Amagertorv 10.

Royal Copenhagen nam in 1885 een nieuwe artistieke directeur in dienst. Deze Arnold Krog ontwikkelde in 1888 een porseleinen servies met op Japan geïnspireerd onderglazuurmotief. De fabriek maakte hierna een glorieperiode door en opende winkels in onder meer Londen, Parijs en New York.

De 2e W.O. maakte het produceren moeilijker want het was niet altijd mogelijk aan goede grondstoffen te komen. In 1944 werd Alumnia gebombardeerd. Na de oorlog moest wat verzonnen worden om het bedrijf weer op gang te helpen. Er werden meer individuele stukken verkocht in plaats van hele serviezen. 

Tot 1969 bleven beide fabrieken onder eigen naam produceren. In 1969 verdween de naam Alumnia er werd de nieuwe naam van het bedrijf Royal Copenhagen Denmark Fajance.

  • In 1948 vierde Hans Meltzer het 125-jarig bestaan van Focke & Meltzer door als eerste importeur van Royal Copenhagen in Nederland te worden waarmee de omzet boven het miljoen uitkwam.